ПО СЛЕДИТЕ НА КОСТА ФОРЕВ

ПО СЛЕДИТЕ НА КОСТА ФОРЕВ
IMG_25382 copyВлезе в калдъръмения двор. Залезът играеше по клоните на старата смокиня и високия бор. Тръгна към петте стъпала на дълбоката изба. Открехна вратата и скърцащия звук прободе сумрака на отдавна падналата в тишина и хладина стая. От прозорчето лъч светлина проблясваше върху купчина завързани стари вестници и списания. Отвърза шнура и запремята стари „Поглед”, „Култура”, „Вечерни новини”. Между тях измъкна календар, много пъстър и привлекателен – 2007 година, издание на „Булгартабак”. Взря се в него и отвори широко очи. Това беше картина на Коко Форев! Разгърна нататък – всичко назад бяха негови картини. Огромна, пъстра серия под името „Тютюн”, рисувана от него през 1984 година, като единствено на заглавната страница картината е на големия пловдивски художник Вълчан Петров, чийто стенопис в тютюнeвия склад на ул. “Одрин” в Пловдив, бе разрушен вандалски.
IMG_25362 copy
 Картината на Вълчан Петров
Това е историята на откритието на Атанас на забележителните палитри на тютюнева тема от нашия асеновградски майстор на четката Коста Форев.
IMG_25392 copyНе можеш да сбъркаш самобитния стил на Коста Форев – пиршество на цветове, занимателни образи на хора и събития, намигване и виц, забавление и оптимизъм. Неподражаемият колорит е вплетен във всеки замах на четката му, а любовта към станимашкия свят прозира по всякакъв начин.
Такава е и серията картини “Тютюн”. Вероятно е била поръчана, възможно е да е била рисувана в продължение на година-две. Но това е действителен разказ за станимашкия бит и едно от основните му препитания – тютюна. С неподражаем стил ни развежда из целия цикъл на тютюнопроизводството – от засаждане на първото коренче, окопаване, поливане, беритба преди първи петли, низане, сушене, балиране и предаване на изкупвача. Всичко това – отразено в многобройни образи, семейни и родови, на попа, стражаря, кмета и експерта, на намигването под мустак на вероятен тарикат…
IMG_25372 copyЗа съжаление след 1984 година следите на този завършен тютюнев цикъл се губят безследно.
Знае се само това, че картините, поръчани на Коко Форев, са били откупени през 1984 г от Булгартабак София.
Каква ли е съдбата не тези шедьоври на нашия Коко Форев сега?
IMG_25402 copy IMG_25412 copy IMG_25422 copy
Атанас Кендев
Елена Граматикова
Стойчо Тосков
септември 2017 г.

One thought on “ПО СЛЕДИТЕ НА КОСТА ФОРЕВ

  • 23.09.2017 at 11:15
    Permalink

    Съпругата на Коста Форев – Ели притежава екземпляр от календара.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *